Lielahden kartano

Lielahden kartano on 1800-luvun lopulla valmistunut Nottbeck-suvun rakennuttama linnamainen rakennus Hiedanrannan alueella Näsijärven rannalla. Nykyisin kartano on Tampereen kaupungin omistama kulttuurihistoriallisesti arvokas, suojeltu kiinteistö. Käynnissä oleva kehittämisvaihe tähtää Lielahden kartanon muuttamiseen väliaikaiseksi Hiedanrannan vierailu- ja kulttuurikeskukseksi.

Hiedanrantaan luodaan väliaikainen vierailu- ja kulttuurikeskus

Kulttuuri on merkittävä identiteettitekijä Hiedanrannan kehittämisessä. Tehtaan tilojen suunnittelu on käynnissä ja ensimmäisten osien remonttien on tavoitteena valmistua vuoden 2029 alussa. Kulttuuritoimintaa ja vierailutiloja halutaan mahdollistaa Hiedanrannassa jo ennen Tehtaan tilojen valmistumista. Lielahden kartanosta luodaan vierailu- ja kulttuurikeskus, jonka tarkoitus on tuottaa osallistavaa taide- ja kulttuuritoimintaa, tarjota alueen asukkaille yhteisöllisiä vapaa-ajan mahdollisuuksia sekä antaa vieraille inspiroivia näkymiä uuden kaupunginosan tulevaisuuteen.

Hiedanrannan vierailu- ja kulttuurikeskus tarjoaa toimitiloja taiteilijoille, kulttuurituottajille ja luovien alojen toimijoille sekä mahdollistaa yhteisöllistä ja omaehtoista kulttuuritoimintaa, kuten erilaisia tapahtumia, esityksiä, näyttelyitä ja työpajoja sekä laadukkaita oheispalveluja kaikille kaupunkilaisille. Kartano toimii myös monimuotoisena ja kansainvälisenä vierailukeskuksena ja alueen kehittämisvaiheiden esittelytilana vierailijoille. Keskus on luonteeltaan väliaikainen, koska kartano odottaa peruskorjausta, jonka on suunniteltu alkavan noin vuonna 2030.

Oletko kiinnostunut uudesta kulttuuri- ja vierailukeskuksesta? Ilmoittaudu lomakkeella viestintälistalle.

Kartano tarjoaa tilaa kulttuuri- ja yhteisöllisyyskokeiluille

Kartanon väliaikaiset tilat tarjoavat puitteet kulttuurin, taiteen ja yhteisöllisyyden kokeiluille. Toimijoiksi kartanoon haetaan monipuolisesti taiteen ja kulttuurin tekijöitä, joiden omaehtoista ja luovaa toimintaa tuetaan fasilitoinnin ja yhteisösuunnittelun menetelmin. Yhteisö voi perustaa yhdistyksen, jonka avulla yhteistoimintaan saadaan rakenteellisuutta ja läpinäkyvyyttä ja joka mahdollistaa työtilojen vuokraamisen ja tila-avustuksen hakemisen Tampereen kaupungilta. Nämä aktiiviset tekijät muodostavat ytimen laajemmalle, kartanon kulttuuritoiminnan ympärille muodostuvalle yhteisölle, joka on avoin kaikille kaupunkilaisille. Mukaan haetaan erityisesti ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneita toimimaan aktiivisesti yhteisössä, kehittämään sen toimintaa sekä luomaan uusia ilmiöitä kulttuurin ja taiteen kentälle.

Toiminnan alustaksi on tilattu Yhteisöarkkitehtuuri ry:ltä kulttuurikonsepti, jota jatkokehitetään yhdessä mukaan lähtevien taiteilijoiden, kulttuuritoimijoiden ja kaupunkilaisten kanssa. Sen ideat toimivat inspiraationa yhteiselle kehittämiselle ja tulevan toiminnan suunnittelulle.

Kartanolla kokeillaan rohkeasti uudenlaisia taide- ja tapahtumakonsepteja. Taiteellista prosessia ja sen tavoitettavuutta avataan monin tavoin: yleisö voi mm. osallistua työpajoihin, yhteisön äänestysprosesseihin ja tapahtumatoimintaan, vaikuttaa taideteosten valmistumisprosessiin sekä tavata taiteilijoita henkilökohtaisesti.

Työtiloja ja jaettuja työpisteitä

Kartano tarjoaa työtiloja taiteilijoille, kulttuuritoimijoille ja muille luovan alan tekijöille. Kartanon tiloista tulee vuokrattavaksi eri kokoisia työhuoneita, joista osa on jaettavissa useamman toimijan kesken. Lisäksi 1–2 tilaan tulee työskentelypisteitä lyhytaikaiseen vuokraukseen. Työhuoneiden vuokralaiset ovat osa kartanon taitelija- ja kulttuuriyhteisöä, joka mahdollistaa myös laajemman yhteistyön ja erilaisten taiteellisten ja yhteisöllisten prosessien kokeiluja. Työhuonehakijoilta toivotaan kiinnostusta olla osana aktiivista ja ulospäin hengittävää yhteisöllisyyttä.

Taidekokemuksellisuus ja taiteellisen prosessin avoimuus

Taiteellista prosessia ja sen tavoitettavuutta kokijoille avataan taiteilija- ja kulttuuriyhteisön toiminnassa rohkealla tavalla. Yleisö voi osallistua ja vaikuttaa taideteosten valmistumisprosessiin, tavata taiteilijoita henkilökohtaisesti sekä osallistua kulttuurikeskuksen taideiltamiin ja verkostoiviin kulttuuritapahtumiin. Taiteen tekijät saavat mahdollisuuden inspiroitua läheisestä yhteydestä kokijoihin.

Hubit ja hubismi

Hubismi on konseptia varten kehitetty, puolihumoristinen yhteisösuunnittelun taiteenlaji. Hubismi on kubismiin rinnastuen moninäkökulmaisuutta ja moniäänisyyttä. Se rinnastuu myös hupiin ja hauskanpitoon. Hubismi on asenne ja mielentila.

Kartanolla toteutuva yhteisöllisyyttä organisoidaan hubistisella tavalla, mikä voi saada aikaan virtaavuutta, spontaaniutta, humoristisuutta ja yllättäviä inspiraation sytykkeitä.

Hubit ovat pieniä ihmisryhmiä tai yhteisökuplia, jotka tuottavat tai puuhaavat jotakin. Yhteisön jäsenet pääsevät mukaan erilaisiin hubeihin, tai jäsenet voivat myös perustaa hubeja oman kiinnostuksen tai inspiraation pohjalta. Hubeja voi spontaanisti ilmestyä ja kadota, mutta osa hubeista on voi olla kartanolla pysyviä. Pysyviä hubeja ovat mm. tuotanto-, bile-, tutkimus- ja taidehubi.

Asukastilat & vierailukeskus

Historiallinen kaunis kartano tarjoaa paikan vierailla Hiedanrannassa ympäri vuoden. Uudessa vierailu -ja kulttuurikeskuksessa kävijät voivat käydä erilaisissa kulttuuritapahtumissa, osallistua kartanon yhteisölliseen toimintaan, tutustua paikan taiteilijoihin, alueen historiaan, kehittämisvaiheisiin ja tulevaisuuden kaupunginosan rakentumiseen.

Kartano toimii innovatiivisen kulttuuritoiminnan lisäksi myös kaupunkilaisten kohtaamisen ja elämisen paikkana. Tätä varten tehdään erityisiä asukastiloja, joiden suunnittelussa ja toiminnassa tuetaan tutustumista, verkostoitumista ja yhteisöllistymistä.

Lielahden kartano vierailu- ja kulttuurikeskuksena

Lue lisää konseptisuunnitelmasta Lielahden kartanon uudelle kulttuurikeskukselle (PDF).

Ajankohtaista

Lielahden kartanolla (Tehdaskartanonkatu 38) järjestetään Unelmointibileet ke 15.1.2025 ja pe 24.1.2025 klo 18-21, joihin kutsutaan yhteisön perustamisesta ja kartanon toiminnasta kiinnostuneita kulttuuritoimijoita luovaan yhteiseen visiointiin, konseptin jatkokehittämiseen ja toiminnan suunnitteluun.