Taideohjelma tuo julkista taidetta ja yhdessä tekemistä

Tampereen Hiedanrannassa tullaan toteuttamaan julkista taidetta ja asukkaat otetaan mukaan ympäristönsä suunnitteluun. Hiedanrannan Kehitys Oy:n johdolla toteutettava taide- ja yhteisöllisyysohjelma kulkee tiiviisti muun kaupunkisuunnittelun rinnalla.

Hiedanrannan alueen asukkaat pääsevät tulevaisuudessa elämään julkisen taiteen keskellä kotikaduillaan ja puistoissaan. Huhtikuussa käynnistynyt työ Hiedanrannan alueen taideohjelmasta valmistuu syksyllä 2021, ja se laaditaan Hiedanrannan Kehitys Oy:n, Tampereen kaupungin ja julkiseen taiteeseen erikoistuneen suunnittelutoimiston, Public Art Agency Finlandin yhteistyönä.

Hiedanrantaan on syntymässä urbaani ympäristö historialliseen miljööseen, Näsijärven rannalle. PAAF:n yrittäjä, kuvanveistäjä ja arkkitehti Maija Kovari kertoo jokaisen työn lähtevän paikan omista lähtökohdista.

– Taideohjelma huomioi alueen historian kerrostumat ja kaupunkikulttuurin, tulevan kehityksen ja sitä kautta tuhansien uusien asukkaiden arjen.

Teosten paikkoja ja tavoitteita tullaan miettimään tarkasti jo ennen taiteilijoiden valitsemista. Näin halutaan varmistaa, ettei taide ole irrallinen lisä valmiiseen ympäristöön. Eri taiteenlajien huomioimiseksi suunnittelussa on jo alkuvaiheessa mukana useita ammattilaisia, taidemaalarista valokuva- ja mediataiteen kautta kuvanveistoon ja katutaiteeseen. Mukana ohjelmassa on myös asiantuntijoita Tampereen kaupungin yksiköistä, kuten asemakaavoituksesta ja Tampereen Taidemuseosta.

Kaupunkilaiset mukaan vaikka postikorttien avulla

Kaupunkilaisille tullaan luomaan osallistumisen mahdollisuuksia, etenkin Hiedanrannan tuleville asukkaille. Korona-aika onkin laajentanut sähköisten välineiden käyttöä, mutta Kovarin mukaan keskustelua pyritään viemään konkreettisesti itse kaupunkitilaan.

– Mikkelissä kokeilimme tuoda paikan päälle kylttejä, joissa oli paikkaa koskevia kysymyksiä. Samoin olemme keränneet ajatuksia ja toiveita kaupunkitilasta postikorteilla. Niiden pohjalta laadimme kävelykierroksia taiteen paikkojen määrittelyksi yhdessä kaupunkilaisten kanssa.

Mikkelin taideohjelman osallistavia kylttejä

Näin tiedusteltiin kaupunkilaisten ajatuksia Mikkelin taideohjelman laadinnan aikana vuonna 2017. Kuva: Eveliina Könttä

Tällä hetkellä Hiedanranta tunnetaan etenkin katutaiteen teoksista tehtaan yhteydessä. Tulevina vuosikymmeninä taidetarjonta monipuolistuu ja julkisen tilan taiteesta ja kulttuurista toivotaan vetovoimatekijää. Ensimmäisiä teoksia osataan odottaa vuosina 2024-2025, jolloin ne toivottavat tervetulleeksi alueen ensimmäiset asukkaat.

Ohjelman laatimista vetää Hiedanrannan Kehitys Oy:n kulttuurikoordinaattori Meiju Mertanen, joka on työskennellyt alueen toimijoiden ja kulttuurin parissa Tampereen kaupungin kaupunkikulttuuriyksikön koordinaattorina. Mertasen mukaan taiteen tavoin yhteisöllisyys liittyy rakennuksiin, ympäristöön ja ihmisten arkeen.

– Konkreettiset paikat, kuten Tehdas ja käsityöläisten Pajan ympäristö tällä hetkellä tarjoavat puitteita kulttuurille ja tapahtumille. Niiden kautta ihmiset kohtaavat toisiaan ja tuntevat kuuluvansa paikkaan.

Baet Yeok Kuanin teos 24 Hours in Singapore

Baet Yeok Kuanin 24 Hours in Singapore koostuu teräspalloista, joiden sisältä kuuluu taiteilijan keräämiä kaupungin ääniä. Ne heijastelevat ympäristöään ja toimivat paitsi leikkisänä visuaalisena teoksena, äänimaailman ansiosta eräänlaisena muistona tietystä ajasta kaupungissa. Kuva: Maija Kovari

 

Lisätietoja:

Maija Kovari
Arkkitehti, Kuvataiteilija
Taidekoordinaattori
Public Art Agency Finland
maija.kovari@paaf.fi

Meiju Mertanen
Kulttuurikoordinaattori
Hiedanrannan Kehitys Oy
+358 50 347 6556
meiju.mertanen@hiedanranta.fi

Hiedanrannan Kehitys Oy on Tampereen kaupungin omistama yhtiö, joka vastaa kaupunginosan rakentumisesta. Hiedanrannasta suunnitellaan länsi-Tampereen tulevaa keskusta 25 000 asukkaalle.

Public Art Agency Finland (PAAF) tunnetaan muun muassa Espoon kaupungin julkisen taiteen periaatteiden luomisesta. Lähempänä Tamperetta valmistui PAAF:n konttorissa helmikuussa 2021 Kangasalan Lamminrahkan taideohjelma, jossa erityisnäkökulmana oli nykytaiteen ja luonnon lumovoiman yhdistyminen.