Nähtävää ja tehtävää Hiedanrannassa

Kartanokahvila Mielihyvin

Sopimusvuori ry:n ylläpitämässä kahvilassa on tarjolla suolaisia ja makeita leivonnaisia, virvokkeita ja jäätelöä. Voit lainata pihapelejä ja pelata upeissa järvimaisemissa kartanon puutarhassa. Kahvilassa järjestetään myös pienimuotoisia tapahtumia, yhteisöllisiä tapaamisia sekä näyttelyitä. Kahvilassa työskentelee palkatun henkilökunnan lisäksi kuntouttavan työtoiminnan asiakkaita.

Aukioloajat
ma suljettu
ti klo 10-16
ke klo 10-16
to klo 10-16
pe-su suljettu

Osoite:
Lielahden Kartano, Tehdaskartanonkatu 38

Kartanokahvila Facebookissa

Kuva: Pasi Tiitola


Galleria Muuntotila

Muuntotila on nykytaidegalleria Lielahden kartanolla, ylläpitäjänä Tampereen kaupungin kaupunkikulttuuriyksikkö. Näyttelyhaku järjestetään avoimen haun perusteella kerran vuodessa. Maksuton näyttelytila ja ennakkoluuloton kuratointi antavat tilaisuuden rohkealle kokeilulle. Vuodesta 2023 alkaen näyttelykausi ajoittuu touko-syyskuulle.

Osoite:
Lielahden Kartano, Tehdaskartanonkatu 38

Gallerian sivuille

 


Graffitiseinä

Hiedanrannan Kehitys Oy on hankkinut alueelle kaksi käytettyä merikonttia, joiden lisäksi maalattavana ovat jo aiemmin käytetyt hirsi- ja vaneriseinät. Tampereella uutta on mahdollistaa tyhjien spraymaalipurkkien kierrätys heti alueella toisen merikonteista päädyssä olevasta luukusta. Nykyohjeiden mukaisesti purkit kierrätetään varmuuden vuoksi ongelmajätteenä.

Maalaamisen säännöt ovat samanlaiset kuin Tampereen toisessa vapaassa taidekäytössä olevalla graffitiseinällä Tampereen Taidemuseon edustalla. Kuka tahansa saa maalata, tyhjät maalipurkit kierrätetään ja ympäristö pidetään siistinä. Alueen löydät tehtaan ja saunalavan välistä.

Ulkoseinät ja graffitikontit ovat vapaana maalaukselle koko ajan. Kesäkaudella Boombattle järjestää urbaania katutaistelupeliä graffitipuiston sisällä ja pelien aikana sisäseinien käyttö saattaa olle rajoitettua.


Harrastamaan

Hiedanrannassa toimii myös monia muita palveluja harrastuksista taiteen ja kultuurin piiriin. Tule tapahtumiin, skeittaamaan, urheilemaan, ihailemaan katutaidetta tai vaikka käsityö-ostoksille! Tässä muutama esimerkki:

Kenneli D.I.Y. on Suomen suurin betoninen sisäskeittihalli kaikenikäisille harrastajille. Pirkanmaan Kaarikoirat ovat laajentaneet hallia myös ulkotiloihin. Uusi skeittausta varten remontoitu halli löytyy Muovitehtaalta, osoitteesta Tehdaskartanonkatu 14.

Sellupuiston frisbeegolfrata käsittää yhdeksän rataa ja sopii niin aloittelijoille kuin kokeneemmillekin harrastajille.

Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere


Opaskierrokset

Tampereen matkailuoppailta voi tilata maksullisia opastettuja kierroksia Hiedanrannassa. Yleisölle pääsymaksuttomista ja kaikille avoimista kierroksista, joita järjestetään pääasiassa kesäaikaan, kerromme tapahtumakalenterissamme.

Tulevaisuuden kaupunginosa täynnä historiaa

Hiedanrannan opastuksella kuullaan alueen ja sen rakennusten – kuten näyttävän kartanon ja vanhojen tehdaskiinteistöjen – historiasta, nykyhetken tilanteesta ja tulevasta käytöstä. Kierroksella perehdytään myös tulevaan Hiedanrannan asuinalueeseen, josta on tarkoitus tulla 2050-lukuun mennessä yli 20 000 asukkaan ja 10 000 työpaikan moderni kaupunginosa, jossa kukoistavat uudet kiertotalouden ja kestävän kehityksen innovaatiot. Kierros alkaa Lielahden kartanolta (Tehdaskartanonkatu 38), päätös samaan paikkaan. Kesto 1,5 tuntia tai sovittavissa.

Hiedanranta – Nottbeckien Lielahti

Finlaysonin tehtaan omistajat Nottbeckit jättivät jälkensä paitsi Tampereen historiaan myös Lielahteen, jossa heillä oli muun muassa upea kartano ja maataloustila. Millaisena Nottbeckien aika näyttäytyy Hiedanrannan alueella nykyään?

Opastustilaukset:
Elämys DMC
tampere@elamysgroup.com
09 2510 2096, ma-to klo 9–17 ja pe 9–16

Sivun pääkuva: Video Kalliala


Hiedanranta somessa