Nähtävää ja tehtävää Hiedanrannassa

Kartanokahvila Mielihyvin

Sopimusvuori ry:n ylläpitämässä kahvilassa on tarjolla suolaisia ja makeita leivonnaisia, virvokkeita ja jäätelöä. Voit lainata pihapelejä ja pelata upeissa järvimaisemissa kartanon puutarhassa. Kahvilassa järjestetään myös pienimuotoisia tapahtumia, yhteisöllisiä tapaamisia sekä näyttelyitä. Kahvilassa työskentelee palkatun henkilökunnan lisäksi kuntouttavan työtoiminnan asiakkaita.

Aukioloajat
ti-to klo 11-16
pe klo 11-15
la 11-16
su & ma suljettu

Osoite:
Lielahden Kartano, Tehdaskartanonkatu 38

Kartanokahvila Facebookissa

Kuva: Pasi Tiitola


Galleria Muuntotila

Muuntotila on nykytaidegalleria Lielahden kartanolla, ylläpitäjänä Tampereen kaupungin kaupunkikulttuuriyksikkö. Näyttelyhaku järjestetään avoimen haun perusteella kerran vuodessa. Maksuton näyttelytila ja ennakkoluuloton kuratointi antavat tilaisuuden rohkealle kokeilulle. Näyttelyihin on vapaa pääsy.

Aukioloajat:
ti–pe 10–17
la 12–16
su & ma suljettu

Osoite:
Lielahden Kartano, Tehdaskartanonkatu 38

Gallerian sivuille

 


Sauna

Hiedanrannan sauna löytyy Lielahden kartanon ja vanhan tehdasalueen välistä, 1800-luvun Jukola-talon vierestä. Kokonaisuuteen kuuluu kontteihin rakennetut pukutilat, terassi ja esiintymislava. Saunomaan mahtuu kerrallaan noin kymmenen henkilöä ja löyly on lempeä. Sauna on unisex, joten uikkari mukaan – samoin omat juomat, pyyhe, laudeliina ja luonnonmukaiset pesuaineet. Saunalla on grilli, jossa voi paistaa omia makkaroita.

Yleisiä saunavuoroja järjestään keskiviikkoisin. Saunaa voi myös varata muina päivinä omalle porukalle korentoartofficial@gmail.com. Saunatonttu antaa ohjeet ja näyttää kuviot. Nähdään lauteilla!

Ajantasaisimmat tiedot löydät Instagram-tililtä @Hiedanrannansauna.

Toimintaa pyörittävinä ”saunatonttuina” toimii KorentoArt ry. Se on sirkus- ja performanssitaiteilijoiden sekä muusikoiden joukko, joka haluaa luoda uutta ja kokeilevaa yhteisötaidetta Tampereelle.

Hiedanrannan Sauna

Kuva: Elias Markkula


Blokki Bar & Grill

Blokki Bar & Grill kiittää kesäkaudesta ja palvelee jälleen kesällä 2023!

Blokki Instagramissa


BoomBattle joukkueaktiviteetti

BoomBattle kiittää kesäkaudesta asiakkaitaan!

BoomBattle.fi


Blokgarden yhteisöviljelmä

Blokgarden Oy:n kaikille avoin kiertotalous laatikkoviljelmä Tehdasaukiolla

Kesän aikana aina perjantaisin 15-17 jotain tapahtumaa yhteisen puutarhuroinnin merkeissä sekä perjantaisin lämpeää myös puutarhasauna. Kesän aikana järjestetään myös muutama työpaja, joissa suunnitellaan yhdessä tulevaisuuden ruokatuotantoa kaupungeissa.

 

Blokgarden Oy


Harrastamaan

Hiedanrannassa toimii myös monia muita palveluja harrastuksista taiteen ja kultuurin piiriin. Tule tapahtumiin, skeittaamaan, urheilemaan, ihailemaan katutaidetta tai vaikka käsityö-ostoksille! Tässä muutama esimerkki:

Kenneli D.I.Y. on Suomen suurin betoninen sisäskeittihalli kaikenikäisille harrastajille. Pirkanmaan Kaarikoirat ovat laajentaneet hallia myös ulkotiloihin. Uusi skeittausta varten remontoitu halli löytyy Muovitehtaalta, osoitteesta Tehdaskartanonkatu 14.

Sellupuiston frisbeegolfrata käsittää yhdeksän rataa ja sopii niin aloittelijoille kuin kokeneemmillekin harrastajille.

Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere


Graffitiseinä

Hiedanrannan Kehitys Oy on hankkinut alueelle kaksi käytettyä merikonttia, joiden lisäksi maalattavana ovat jo aiemmin käytetyt hirsi- ja vaneriseinät. Tampereella uutta on mahdollistaa tyhjien spraymaalipurkkien kierrätys heti alueella toisen merikonteista päädyssä olevasta luukusta. Nykyohjeiden mukaisesti purkit kierrätetään varmuuden vuoksi ongelmajätteenä.

Maalaamisen säännöt ovat samanlaiset kuin Tampereen toisessa vapaassa taidekäytössä olevalla graffitiseinällä Tampereen Taidemuseon edustalla. Kuka tahansa saa maalata, tyhjät maalipurkit kierrätetään ja ympäristö pidetään siistinä. Alueen löydät tehtaan ja saunalavan välistä.

Ulkoseinät ja graffitikontit ovat vapaana maalaukselle koko ajan. Kesäkaudella Boombattle järjestää urbaania katutaistelupeliä graffitipuiston sisällä ja pelien aikana sisäseinien käyttö saattaa olle rajoitettua.


Opaskierrokset

Tampereen matkailuoppailta voi tilata maksullisia opastettuja kierroksia Hiedanrannassa. Yleisölle pääsymaksuttomista ja kaikille avoimista kierroksista, joita järjestetään pääasiassa kesäaikaan, kerromme tapahtumakalenterissamme.

Tulevaisuuden kaupunginosa täynnä historiaa

Hiedanrannan opastuksella kuullaan alueen ja sen rakennusten – kuten näyttävän kartanon ja vanhojen tehdaskiinteistöjen – historiasta, nykyhetken tilanteesta ja tulevasta käytöstä. Kierroksella perehdytään myös tulevaan Hiedanrannan asuinalueeseen, josta on tarkoitus tulla 2050-lukuun mennessä yli 20 000 asukkaan ja 10 000 työpaikan moderni kaupunginosa, jossa kukoistavat uudet kiertotalouden ja kestävän kehityksen innovaatiot. Kierros alkaa Lielahden kartanolta (Tehdaskartanonkatu 38), päätös samaan paikkaan. Kesto 1,5 tuntia tai sovittavissa.

Hiedanranta – Nottbeckien Lielahti

Finlaysonin tehtaan omistajat Nottbeckit jättivät jälkensä paitsi Tampereen historiaan myös Lielahteen, jossa heillä oli muun muassa upea kartano ja maataloustila. Millaisena Nottbeckien aika näyttäytyy Hiedanrannan alueella nykyään?

Opastustilaukset:
Elämys DMC
tampere@elamysgroup.com
09 2510 2096, ma-to klo 9–17 ja pe 9–16

Sivun pääkuva: Video Kalliala


Hiedanranta somessa