Nähtävää ja tehtävää Hiedanrannassa

Kartanokahvila Mielihyvin

Sopimusvuori ry:n ylläpitämässä kahvilassa on tarjolla suolaisia ja makeita leivonnaisia, virvokkeita ja jäätelöä. Voit lainata pihapelejä ja pelata upeissa järvimaisemissa kartanon puutarhassa. Kahvilassa järjestetään myös pienimuotoisia tapahtumia, yhteisöllisiä tapaamisia sekä näyttelyitä. Kahvilassa työskentelee palkatun henkilökunnan lisäksi kuntouttavan työtoiminnan asiakkaita. Kahvilassa on tarjolla keittolounasta keskiviikkoisin ja torstaisin.

Aukioloajat
ti-su klo 11-17 | ma suljettu

Osoite:
Lielahden Kartano, Tehdaskartanonkatu 38

Kartanokahvila Facebookissa

Kuva: Pasi Tiitola


Galleria Muuntotila

Muuntotila on nykytaidegalleria Lielahden kartanolla, ylläpitäjänä Tampereen kaupungin kaupunkikulttuuriyksikkö. Näyttelyhaku järjestetään avoimen haun perusteella kerran vuodessa. Maksuton näyttelytila ja ennakkoluuloton kuratointi antavat tilaisuuden rohkealle kokeilulle. Näyttelyihin on vapaa pääsy.

Aukioloajat:
ti-pe klo 10–17 | la 12-16

Osoite:
Lielahden Kartano, Tehdaskartanonkatu 38

Gallerian sivuille

 


Katutaso – kauppa ja kulttuuritila

Katutaso on rosoisen tunnelmallinen 90 neliöinen vanha paja. Siellä on vanha ahjo, selluprässi ja muita elementtejä muistuttamassa tehdasalueen historiasta. Se sijaitsee pajan alakerrassa ja tilaan on esteetön pääsy vaikkakin lattia on epätasainen paikoitellen. Nyt Katutaso toimii kauppana ja siellä on myynnissä monipuolisesti pajalaisten käsitöitä ja taidetta.

Aukioloajat:
ke klo 14-18 | la klo 11-16 | sopimuksen mukaan

Osoite:
Hiedanrannan Paja, Tehdaskartanonkatu 28

Katutaso toimii pajalaisille yhteisen kaupan ja gallerian pitämiseen sekä työpajojen järjestämiseen. Se on kuitenkin myös tila kaikille, sillä tilaa voi vuokrata omaan kulttuuritoimintaan. Lisätietoa vuokrausmahdollisuudesta hiedanrannanpaja@gmail.com.

Hiedanrannan Paja


Sauna

Saunomaan pääsee keskiviikkoisin klo 17-20, voimassa olevien koronarajoitusten puitteissa. Saunavuoron voit varmistaa viestillä 041 511 6853 tai korentoartofficial@gmail.com. Vuoroille mahtuu kerralla 10 henkilöä. Saunamaksu 5€ maksetaan paikan päällä saunatontulle MobilePaylla. Maksulla katetaan saunatoiminnan juoksevia kuluja. Sauna on unisex, joten uikkari mukaan – samoin omat juomat, pyyhe, laudeliina ja luonnonmukaiset pesuaineet. Saunalla on grilli, jossa voi paistaa omia makkaroita.

Hiedanrannan sauna löytyy Lielahden kartanon ja vanhan tehdasalueen välistä, 1800-luvun Jukola-talon vierestä. Kokonaisuuteen kuuluu kontteihin rakennetut pukutilat, terassi ja esiintymislava. Saunomaan mahtuu kerrallaan noin kymmenen henkilöä ja löyly on lempeä.

Ajantasaisimmat tiedot löydät Instagram-tililtä @Hiedanrannansauna.

Saunaa voi myös varata muina päivinä omalle porukalle. Saunatonttu antaa ohjeet ja näyttää kuviot. Nähdään lauteilla!

Hiedanrannan Sauna

Kuva: Elias Markkula


Blokki Bar & Grill

Blokki Bar & Grill viettää pian kauden 2022 avajaisia – ota seurantaan Blokin IG-tili niin tiedät milloin tapahtuu!

Konttiravintola sijaitsee Pajan ja Jukolan viereisellä nurmialueella Tehdaskartanonkadun varrella.

Blokki Instagramissa


Harrastamaan

Hiedanrannassa toimii myös monia muita palveluja harrastuksista taiteen ja kultuurin piiriin. Tule tapahtumiin, skeittaamaan, urheilemaan, ihailemaan katutaidetta tai vaikka käsityö-ostoksille! Tässä muutama esimerkki:

Kenneli D.I.Y. on Suomen suurin betoninen sisäskeittihalli kaikenikäisille harrastajille. Pirkanmaan Kaarikoirat ovat laajentaneet hallia myös ulkotiloihin. Uusi skeittausta varten remontoitu halli löytyy Muovitehtaalta, osoitteesta Tehdaskartanonkatu 14.

Sellupuiston frisbeegolfrata käsittää yhdeksän rataa ja sopii niin aloittelijoille kuin kokeneemmillekin harrastajille.

Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere


Graffitiseinä

Hiedanrannan Kehitys Oy on hankkinut alueelle kaksi käytettyä merikonttia, joiden lisäksi maalattavana ovat jo aiemmin käytetyt hirsi- ja vaneriseinät. Tampereella uutta on mahdollistaa tyhjien spraymaalipurkkien kierrätys heti alueella toisen merikonteista päädyssä olevasta luukusta. Nykyohjeiden mukaisesti purkit kierrätetään varmuuden vuoksi ongelmajätteenä.

Maalaamisen säännöt ovat samanlaiset kuin Tampereen toisessa vapaassa taidekäytössä olevalla graffitiseinällä Tampereen Taidemuseon edustalla. Kuka tahansa saa maalata, tyhjät maalipurkit kierrätetään ja ympäristö pidetään siistinä. Alueen löydät tehtaan ja saunalavan välistä, Pajan läheisyydestä.


Opaskierrokset

Tampereen matkailuoppailta voi tilata maksullisia opastettuja kierroksia Hiedanrannassa. Yleisölle pääsymaksuttomista ja kaikille avoimista kierroksista, joita järjestetään pääasiassa kesäaikaan, kerromme tapahtumakalenterissamme.

Tulevaisuuden kaupunginosa täynnä historiaa

Hiedanrannan opastuksella kuullaan alueen ja sen rakennusten – kuten näyttävän kartanon ja vanhojen tehdaskiinteistöjen – historiasta, nykyhetken tilanteesta ja tulevasta käytöstä. Kierroksella perehdytään myös tulevaan Hiedanrannan asuinalueeseen, josta on tarkoitus tulla 2050-lukuun mennessä yli 20 000 asukkaan ja 10 000 työpaikan moderni kaupunginosa, jossa kukoistavat uudet kiertotalouden ja kestävän kehityksen innovaatiot. Kierros alkaa Lielahden kartanolta (Tehdaskartanonkatu 38), päätös samaan paikkaan. Kesto 1,5 tuntia tai sovittavissa.

Hiedanranta – Nottbeckien Lielahti

Finlaysonin tehtaan omistajat Nottbeckit jättivät jälkensä paitsi Tampereen historiaan myös Lielahteen, jossa heillä oli muun muassa upea kartano ja maataloustila. Millaisena Nottbeckien aika näyttäytyy Hiedanrannan alueella nykyään?

Opastustilaukset:
Tampereen kaupungin kulttuuripalvelut
041 730 2242
opasvaraukset@tampere.fi


Hiedanranta somessa