Hiedanrannan Paja

Paja on historiallinen rakennus ja yhteisö Tampereen Hiedanrannassa, josta löydät eri alojen käsityöläisiä ja taiteilijoita. Käsityöläisten tuotteita voi ostaa kotiinviemisiksi, useimmilla on myös verkkokauppa.

Paja-rakennus on valmistunut kahdessa osassa – pohjoispäädyn suunnittelu Birger Federley vuonna 1923 ja eteläpäädyn M. Nikama vuonna 1951. Rakennus on julkisivuiltaan 1950-luvun muutosten aikaisessa asussa. Tehtaan toimintavuosina rakennuksen alakerrassa sijaitsivat putki- ja peltiverstas, hitsaamo ja paja, joissa korjattiin ja valmistettiin esimerkiksi peltiosia ja putkia tehtaan tarpeisiin. Toisessa kerroksessa oli sähköverstas koneiden korjaamista varten sekä työntekijöiden sosiaalitiloja. Lisäksi rakennuksessa sijaitsi tehtaan luottamusmiehen toimisto. Tehdasalueen historiasta Pajalla muistuttamassa on edelleen vanha ahjo, selluprässi ja muita elementtejä.

Tutustu pajan tekijöihin tai tule vierailemaan paikanpäälle!

Hiedanrannan paja

Hiedanrannan Pajan tekijöitä

Ateljee EW

Uniikkien jalkineiden valmistusta käsityönä Pajan toisessa kerroksessa. Yksilölliseen lopputulokseen päästään yhdistämällä asiakkaan visio unelmakengistä, suutarin ammattitaito sekä vaihtuvat ylijäämänahkavuodat. EW:ltä löytyy paitsi kengät, myös pieni laukkumallisto sekä nahkaisia pientuotteita. Ateljee EW:n laitteita on mahdollista vuokrata, katso lisätietoja!
Kuva: Mika Toivanen

Ateljee EW
Eijan Kudontaputiikki

Eija valmistaa mittatilauksesta mattoja ja muita sisustustekstiilejä. Putiikissa valmistuu myös pienissä erissä käsinvärjättyjä lankoja. Työtila löytyy Pajan ensimmäisestä kerroksesta eteläpäädyn sisäänkäynnin yhteydestä.

Eijan Kudontaputiikki
Humbugi Accessories

Humbugi on nahkalaukkuja, -asusteita ja -koruja valmistava yritys Pajan toisessa kerroksessa. Ajattomat ja tyylikkäät nahkatuotteet valmistetaan vastuullisesti kiertotalousperiaatteella.
Kuva: Hanna Hietamäki

Humbugi Accessories
Katztudio Glassworks

Dylan ja Greta Katzin lasihytissä syntyvät ilman muottia puhalletut koriste- ja lasiesineet. Taiteilijapariskunta on puhaltanut lasia Hiedanrannan Pajalla jo vuodesta 2016 Tehdaskartanonkadun päädyssä, ensimmäisessä kerroksessa.
Dylan ja Greta järjestää lasinpuhalluskursseja ja -työpajoja, joissa pääsee valmistamaan itse alusta loppuun lasiesineen henkilökohtaisella ohjauksella.
Kuva: Henri Vogt

Katztudio Glassworks
Taidos Oy

Pasi Salonen ja Sanna-Kaisa Hongisto kirjoittavat ja valokuvaavat taiteilijoiden, organisaatioiden ja median tarpeisiin. Tuotteita ovat mm. artist statement, näyttelyteksti, taidekritiikki ja esittelytekstit nettisivuille.
Tutustu myös TaideTasting-tapahtumaan, joka on uudenlainen tapa kokea kuvataidetta yhdessä. TaideTasting soveltuu työyhteisöjen ja muiden ryhmien kehittäiseen ja virkistystoimintaan!

Taidos Oy
Verhoiluliike Tuija Jaakkonen

Tuijan työtä on huonekalujen kunnostus ja verhoilu. Työhuoneella hoituvat niin perinteiset, jousitetut kalusteet kuin nykykalusteet, samoin verhojen ja sisustustekstiilien ompelu. Työtila toisessa kerroksessa.

Verhoiluliike Tuija Jaakkonen
Rotvalli Art

Valokuvataiteilija Mimosa Laakso tekee henkilökuvauksia omalla rohkeasti raflaavalla tyylillään. Kuvaukset ovat kiireettömiä ja etusijalla on ihmisten aito kohtaaminen. Studio sijaitsee pajan toisessa kerroksessa ja kuvaukset toteutetaan ensisijaisesti Hiedanrannan ympäristössä. Tule luomaan rennolla improvisaatiolla uniikkeja kuvia, päivitä profiilikuva, ikuista yhteinen taival tai tilaa tapahtumaan taltioimaan tunnelmia ja ihmisiä.

RotvalliArt
33way

Markus valmistaa reunoskenkiä mittatilauksena täysin asiakkaan toiveiden mukaan. Työnalla on tarkoitus laajentaa myös laatukenkiin. 33way:n työtila Pajan toisessa kerroksessa.

33way

Muita tekijöitä Pajalla ovat muun muassa lastenkirjailijapariskunta Aleksi ja Meri Korpela ja video- ja valokuvaukseen erikoistunut Dumboe Media Company.

#hiedanrannanpaja