Kulttuuri ja yhteisö

Historiallinen kartano- ja tehdasmiljöö kutsuvat värikkään kaupunkikulttuurin keskelle. Lielahden vanha teollisuusalue on ollut avoinna ihmisille, tapahtumille ja aktiiviselle toiminnalle vuodesta 2016. Kymmenet tuhannet vierailevat alueella vuosittain. Tulevaisuuden Hiedanrannassa kukoistavat kaupunkikulttuuri, yhdessä tekeminen ja monipuolinen vapaa-ajan toiminta. Hiedanrantaan ovat viiden vuoden aikana löytäneet tiensä monenlaiset tekijät, yritykset ja taiteilijat – jokainen on elävöittänyt aluetta omalla tavallaan.

Väliaikaisen Hiedanrannan nimissä kulkenut toiminta on vakinaistunut ja siirtynyt osaksi Tampereen kaupungin kaupunkikulttuuriyksikköä.

 

Alueen toimijat

Galleria Muuntotila

Muuntotila on nykytaidegalleria Lielahden kartanolla, jota ylläpitää Tampereen kaupungin kaupunkikulttuuriyksikkö. Näyttelyhaku järjestetään avoimen haun perusteella kerran vuodessa. Maksuton näyttelytila ja ennakkoluuloton kuratointi antavat tilaisuuden rohkealle kokeilulle. Näyttelyihin on vapaa pääsy.

Näyttelyvuosi 2021 tuo tullessaan mielenkiintoisen ja monipuolisen kattauksen nykytaidetta. Luvassa on maalauksia, veistoksia ja installaatioita, tulkintoja mielestä, muistoista, mieltymyksistä ja kehollisuudesta. Rajataide ry:n kuratoimien näyttelyiden lisäksi nähdään Rajataide ry:n ryhmänäyttely ja ruotsalaisen ID:I Gallerin kutsunäyttely.

Aukioloajat: ti-pe klo 10-17 ja la klo 11-18.

Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere

Galleria Muuntotila

Hiedanrannan Paja

Paja on tamperelaisten käsityöläisten ja taiteilijoiden yhteisö, joka on syntynyt hiljalleen eri alojen kädentaitajien muutettua toimintansa Hiedanrantaan. Ideana on edistää avointa käsityöläiskulttuuria ja tarjota kokemuksia sekä palveluita niin lähiseudun asukkaille kuin matkailijoille. Pajalta löydät muun muassa lasinpuhaltajan, muusikoita, kuvataiteilijoita, suutareita ja verhoilijoita.

Käsitöitä ja taidetta saa ostaa myös kotiinviemisiksi. Pajan ovet ovat aina avoinna yleisölle, vaikka kaikilla talon toimijoilla ei vakituisia aukioloaikoja olekaan. Tervetuloa tutustumaan – joko etukäteen sovitusti tai astumalla rohkeasti sisään!

Kuva: Teemu Raassina

Hiedanrannan Paja

Pirkanmaan Kaarikoirat ry – Skeittihalli Kenneli D.I.Y.

Pirkanmaan Kaarikoirat ovat rakentaneet Hiedanrantaan Suomen suurimman betonisen sisäskeittihallin kaikenikäisille harrastajille ja ammattilaisille. Skeittihalli on laajentunut myös kaikille avoimeen ulkopuistoon. Yhdistyksen tarkoituksena on kaari- eli transitiorullalautailun edistäminen.

Yhdistys toimii pääosin Tampereen alueella, mutta ei kaihda kaariskeittauksen edistämistä muillakaan paikkakunnilla tai ulkomailla.

Yhdistys pyrkii luomaan toiminnalleen hyvät tilat ja ilmapiirin, jäsenten ja muiden alasta kiinnostuneiden henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin kehittämiseksi.

Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere

Pirkanmaan Kaarikoirat ry

Tampereen Valokuvausseura

Yhdistyksen tarkoituksena on kehittää jäsentensä osaamista ja saattaa yhteen tamperelaiset harrastajat. Valokuvausseurassa yksilölaji muuttuu mukavaksi sosiaaliseksi harrastukseksi. Seuraan kuuluu kaiken ikäisiä, luontokuvaajista henkilökuvaajiin, kalustona järjestelmäkamera tai kännykkä.

Seuralla on Lielahden kartanossa valokuvausstudio ja filmikuvaajia varten pimiö. Jäsenyyden myötä voi harjoitella kuvan valaisua sekä pimiössä kehittää filmi- ja mustavalkokuvauksen taitoja. Kartanon upeassa miljöössä järjestetään valokuvanäyttelyitä sekä valokuvauksen kursseja aloittelijoille ja kokeneimmille kuvaajille.

Kuva: Studiokurssi / Valokuvausseura

Tampereen valokuvausseura

Vapaasti maalattava graffitialue

Hiedanrannan Kehitys Oy on hankkinut alueelle kaksi käytettyä merikonttia, joiden lisäksi maalattavana ovat jo aiemmin käytetyt hirsi- ja vaneriseinät.Tampereella uutta on mahdollistaa tyhjien spraymaalipurkkien kierrätys heti alueella toisen merikonteista päädyssä olevasta luukusta. Nykyohjeiden mukaisesti purkit kierrätetään varmuuden vuoksi ongelmajätteenä. 

Maalaamisen säännöt ovat samanlaiset kuin Tampereen toisessa vapaassa taidekäytössä olevalla graffitiseinällä Tampereen Taidemuseon edustalla. Kuka tahansa saa maalata, tyhjät maalipurkit kierrätetään ja ympäristö pidetään siistinä. Alueen löydät tehtaan ja saunalavan välistä, Pajan vierestä.

Muu näyttelytoiminta

Kartanokahvila Mielihyvin mahdollistaa matalan kynnyksen näyttelytilan. Näyttelyaikaa  voi kysyä henkilökunnalta tai Sopimusvuoren konttuurista.

Aulagalleria sopii kuvataideharrastajille, opistoryhmille, yhdistyksille ja muille kolmannen sektorin toimijoille. Tila on jatkuvassa haussa.

Galleria Heitto on Spraycankontrol ry:n ylläpitämä galleria ja työtila Hiedanrannan Pajalla. Yhdistys on toteuttanut alueelle myös Suomen suurimman katutaidepuiston, jota pääsee ihastelemaan vapaasti vaikkapa ohikulkumatkalla.

Yhteisö

Taide- ja kulttuuritioiminnan lisäksi alueella edistetään monenlaista yhteisöllistä toimintaa. Tutustu vapaaehtoistoiminnan kehittämiseen tai vaikkapa yhteisiin kasvimaailtoihin:

Tule! Tulevaisuus toi meidät yhteen -hanke

ORSI-hanke

Syötävä puisto

Hiedanrannan sauna

 

Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere


Historia

Ihmiset ovat toimineet Hiedanrannassa jo keskiajalta lähtien. Pienestä Lielahden kylästä kasvoi rustholli, siitä von Nottbeckin suvun kesähuvila ja edelleen tehdasalue. Tampereen kaupunki osti alueen vuonna 2014, mistä avautuu aivan uusi luku Hiedanrannan tarinassa.

Historiaan pääsee tutustumaan myös tilattujen opaskierrosten sekä Museo Milavidan kautta.

Hiedanrannan historia 1600-luvulta nykyaikaan

Kuva: Kuva-arkisto