Hiedanrannan alue

Hiedanrannasta suunnitellaan keskustamaista 25 000 asukkaan kaupunginosa Näsijärven äärelle. Ratikka kulkee neljän kilometrin matkan Hämeenkadulta Hiedanrantaan 12 minuutissa. Pinta-alaltaan 246 hehtaarin kokoinen kaupunginosa tulee koostumaan kolmesta osa-alueesta: keskustasta, Järvikaupungista ja uudesta Lielahdesta. Rakentamisen on suunniteltu alkavan 2024 ja ensimmäisten asukkaiden muuttavan koteihin 2025. Hiedanrannasta löytyy jo nyt omaehtoista toimintaa ja kulttuuria, jotka pyritään säilyttämään myös tulevaisuuden kaupunginosassa.

Yritykset

Tulevaisuuden Hiedanrantaan on suunniteltu työpaikkoja 10 000 tekijälle. Yrittäjiä kannustetaan jo alueelle ja sieltä löytyvät mm. biohiiltä ja CO2 negatiivista lämpöenergiaa tuottava Carbofex Oy ja suljettuun kiertoon ja keinoälyyn perustuvaa viljelyä kehittävä Evergreen Farm Oy. Paja-rakennuksessa työskentelee taiteilijoita ja käsityöläisiä.

Yritykset

Kulttuuri ja vapaa-aika

Historiallinen kartano- ja tehdasmiljöö kutsuvat värikkään kaupunkikulttuurin keskelle. Lielahden vanha teollisuusalue on ollut avoinna tapahtumille ja toiminnalle vuodesta 2016. Kymmenet tuhannet vierailevat alueella vuosittain. Tulevaisuuden Hiedanrannassa kukoistavat kaupunkikulttuuri, yhdessä tekeminen ja monipuolinen vapaa-ajan toiminta.

Kulttuuri

Innovaatiot

Innovaatioiden Hiedanranta on kehittämisen alusta. Se palvelee ennen kaikkea älykkyyden, kestävyyden sekä kiertotalouden kokeiluiluja ja hankkeita. Tutustu kehittämisteemoihin ja -työhön sekä nykyisiin ja päättyneisiin hankkeisiin tekijöineen.

Innovaatioiden Hiedanranta

Yleissuunnitelma on suunnittelun lähtökohta

Hiedanrannan uuden kaupunginosan maankäytön yleissuunnitelma hyväksyttiin Tampereen kaupunginhallituksessa 8.6.2020. Tavoitteena on monimuotoinen kaupunkirakenne, jossa yhdistyvät asuminen, työ, vapaa-aika ja palvelut.

Yleissuunnitelmassa esitetään alueen rakenne, liikenneverkko sekä vesistöjen, puistojen ja virkistysalueiden periaatteet sekä suunnitelman vaikutusten arviointi.

Hiedanrannan yleissuunnitelman raportit

Hiedanranta hakee BREEAM C -sertifikaattia

Tulevaisuuden kaupunginosan alueet

Uusi Lielahti

Hiedanranta ja Lielahti muodostavat Tampereen läntisen aluekeskuksen ja merkittävän kaupan alueen. Lielahden nykyiset rakennukset ja uudistuvat korttelit tulevat nivoutumaan viihtyisiin julkisiin tiloihin ja puistoihin.

Lielahden itäpuolen Keskuspuisto reunustaa aluetta ja tarjoaa luonnonläheisen paikan vapaa-ajan viettoon. Asuntoja rakennetaan Enqvistinkadun varteen, sen pohjoispuolisiin kortteleihin sekä Lielahdenkadun varteen.

Uusi Lielahti (PDF)

Keskusta

Hiedanrannan keskusta rakentuu Näsijärven rannalle, liikennemuotojen solmukohtaan ja historiallisten tehdasrakennusten ja kartanomiljöön yhteyteen. Aukiot ja viheralueet tuovat keskustaan vehreyttä ja väljyyttä.

Keskuspuistosta tulee 9,4 hehtaarin viheralue, jossa on hulevesipuisto, istutusalueita, arvopuustoa sekä paikkoja pelaamiseen ja rentoutumiseen. Nottbeckin kappeli, hautausmaa ja Kraemerin puiston muinaismuistoalue liittyvät osaksi puistoa.

Keskusta (PDF)

Järvikaupunki

Järvikaupunki tarjoaa elämyksellistä asumista veden äärellä. Alueelle toteutetaan talotyyppejä kerrostaloista rivi- ja townhouse-rakentamiseen. Kortteleissa on sekä avaria järvimaisemia että suojaisia korttelipihoja.

Ratikka tulee kulkemaan saaren keskeltä ja auton saa parkkiin pysäköintitaloihin etelän puolella. Järvikaupungista rakentuu omaleimainen asuinalue, jonka palvelut löytyvät enimmäkseen raitiotiekadun varrelta.

Järvikaupunki (PDF)

Hiedanrannan tarina

Ihmiset ovat toimineet Hiedanrannassa jo keskiajalta lähtien. Pienestä Lielahden kylästä kasvoi rustholli, siitä von Nottbeckin suvun kesähuvila ja edelleen tehdasalue. Tampereen kaupunki osti alueen vuonna 2014, mistä avautuu aivan uusi luku Hiedanrannan historiassa.

Hiedanrannan historiaa

Ilmakuva Hiedanrannan alueesta tehdastoiminnan ajoilta