Kestävä liikenne ja pysäköinti Hiedanrannassa

Hiedanrannassa kaikki palvelut, aktiviteetit ja lähiluonto sijaitsevat kävely- tai pyöräilyetäisyydellä. Liikkuminen on tehty helpoksi ja arki on sujuvaa, sillä palvelut sijoittuvat tärkeimpien jalankulku- ja pyöräilyreittien sekä julkisen liikenteen pysäkkien varrelle. Joukkoliikenteeseen tukeutuva Hiedanranta toimii myös liikkumisen solmukohtana läntisellä Tampereella. Tammikuusta 2025 alkaen ratikkamatka Tampereen keskustaan kestää vain 12 minuuttia.

Hiedanranta on hyvin saavutettavissa autolla. Uudessa kaupunginosassa autojen pysäköinti keskitetään alueellisiin parkkitaloihin, joissa parkkipaikat ovat vuorottaiskäyttöisiä ja nimeämättömiä. Hiedanrannassa kadunvarsipaikat on tarkoitettu saattoliikenteen lyhytaikaiseen pysäköintiin. Asuintaloille varataan myös maanpäällisiä parkkipaikkoja liikuntaesteisten pysäköintiin, mutta muutoin pitkäaikainen pysäköinti on keskitetty parkkitaloihin. Näin asuinkorttelit voidaan toteuttaa vehreinä, viihtyisinä ja turvallisina.

Ensimmäinen parkkitalo Pohjoiskortteleihin

Hiedanrannan rakentaminen alkaa Pohjoiskortteleista, jonne Hiedanrannan Pysäköinti Oy rakennuttaa uuden 4–5-kerroksisen parkkitalon. Parkkitaloon tulee ensimmäisessä vaiheessa noin 400 autopaikkaa ja 20 moottoripyöräpaikkaa. Autopaikkoja varataan myös Hiedanrannan alueen yhteiskäyttöautoille.

Parkkitalon rakentamiseen vaikuttavat muun muassa Pohjoiskortteleiden asuinkerrostalojen valmistuminen sekä alueen pysäköintitarpeiden kehittyminen. Alustavasti parkkitalon rakentamisen on suunniteltu alkavan vuoden 2026 alkupuolella ja sen rakennustyöt kestävät noin vuoden. Pohjoiskortteleiden asukkaille ja alueen vierailijoille järjestetään tarvittaessa väliaikainen pysäköintiratkaisu parkkitalon läheisyydessä ennen parkkitalon lopullista valmistumista.

Havainnekuva Hiedanrannan Pohjoiskortteleista, kaakosta päin. Hiedanrannan Kehitys Oy / Arkkitehdit MY

Miten parkkitalo toimii?

Pohjoiskortteleiden parkkitaloon tulee vuokrattavia pysäköintioikeuksia sekä sähköautojen latausoikeuksia alueen asukkaille ja yritysten työntekijöille. Tarjolla on myös liityntä- ja lyhytaikaispysäköintipaikkoja vierailijoille, Tehtaan tapahtumakävijöille sekä esimerkiksi työmatkalaisille, jotka jatkavat ratikalla tai bussilla töihin Tampereen keskustaan. Parkkitalo palvelee kaikkia pysäköintiasiakkaita ja sieltä ei ole mahdollista ostaa parkkipaikkaosakkeita.

Pysäköintiasiakas vuokraa tarpeidensa mukaisen pysäköintioikeuden, jolloin hän pysäköi kulloinkin vapaana olevalle auto- tai moottoripyöräpaikalle. Pysäköintituotteiden valikoima on kattava. Tarjolla on kuukausi- ja vuosisopimukset pitkäaikaiseen pysäköintiin sekä arkisopimus esimerkiksi Hiedanrannassa työssäkäyville ja työmatkalla julkisen liikenteen liittyjille. Autolämmityspaikan ja hybridisähkö- tai sähköauton latausoikeuden voi hankkia tarpeidensa mukaan.

Parkkitalon palveluita kehitetään pysäköintiasiakkaiden tarpeiden ja toiveiden perusteella. Parkkitaloon voidaan varata esimerkiksi autonhuoltopaikkoja, joissa on mahdollisuus tuulilasin pesuun, renkaiden ilmanpaineiden mittaamiseen sekä imurointiin.