Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Galleria Muuntotila: Inka Jerkku & Annika Korhonen – Mielenmaisemia

9.2.2021 | 10:00 - 17:00

Vapaa pääsy
Taideteos mustalla ja eri väreillä.

Taide toimii viestinviejänä mieleemme ja sieltä takaisin, henkilökohtaisena tulkkina puolin ja toisin. Taiteen tekeminen heijastaa ajatuksiamme ja tunteitamme, mutta myös havainnoimamme taide voi saada meissä aikaan psykologisia prosesseja; taideteos raottaa ovea tekijänsä psyykeen mutta on myös väline vaikuttaa muihin ihmisiin. Näyttelyn maalaukset ja videoteos perustuvat tälle mielen ja taiteen suhteelle avaten jotain uutta sekä taiteilijasta että mahdollisesti myös katsojasta.

Inka Jerkun maalaussarja tutkii kuvailmaisun ja psyyken yhteyttä: Minkä takia koemme vetoa joko minimalistiseen tai maksimalistiseen estetiikkaan ja miksi tietynlainen symbolismi voi vetää puoleensa? Mitkä tekijät määrittävät preferenssimme? Kenties mielemme kaipaa vähäeleistä taidetta rauhoittuakseen kaaoksen keskellä ja räväkkää ilmaisua kontrastina arjen tasaisuudelle. Teosten kuvakieli vaihtelee hillitystä intensiivisempään, ja värit, dynamiikka ja symbolismi ovat välineitä vaikuttaa katsojaan. Mitä tunteita eri elementit katsojassa herättävät ja voiko mieltymysten perusteella päätellä jotain katsojan mielentilasta ja luonteesta? Teoksilla kuvataan myös taiteilijan omaa esteettistä kieltä ja sitä kautta mielenmaisemaa, joka vaihtelee teoksien mukana.

Annika Korhosen Oletko koskaan maistanut jalkasieniburgeria? (2018) on videoteos, jossa yhdistyvät taitelijan monologi, 3D-animaatio ja videokuva. Teoksessa tutkitaan vaikeita ja henkilökohtaisia mielen ilmiöitä huumorin avustuksella. Korhosen teoksen keskiössä on tunne jumissa olemisesta. Teoksessa matkataan ahdistuneeseen ja pakko-oireiseen mieleen, joka toimii oman absurdilta kuulostavan säännöstönsä mukaan. Ahdistus omasta tilanteesta ja ulkomaailman vaatimuksista on todellista, mutta sille voi myös nauraa. Korhonen haluaa teoksellaan jakaa hankalia tunteita, ja herätellä katsojia pohtimaan niitä tarkemmin niin omasta kuin muidenkin näkökulmasta.

Inka Jerkku (s. 1995, Joensuu) ja Annika Korhonen (s. 1996, Järvenpää) asuvat ja työskentelevät Tampereella. Kummatkin ovat valmistuneet Tampereen ammattikorkeakoulusta nimikkeellä Bachelor of Culture and Arts. Jerkkua kiinnostaa vanhan ja uuden median yhdistäminen, ja hän käyttää yleisesti tekniikoinaan mm. akvarelli- ja akryylimaalausta, 3D-mallintamista, videoinstallaatiota ja -mäppäystä sekä piirtämistä. Teoksia inspiroi usein ihmisten välinen henkinen yhteys ja tunnetilan välittäminen kuvallisesti. Intuitiivinen tekoprosessi ja symboliikka ovat tärkeitä elementtejä Jerkun teoksissa.

Korhonen on kiinnostunut ihmismielen piirteistä ja häiriöistä, ja yhdistelee teoksissaan eri tekniikoita, kuten animaatiota ja videokuvaa, luodakseen moniulotteisen kuvauksen aiheestaan. Korhosen taiteellisen työskentelyn perustana on halu tehdä yksityisestä yhteistä. Teoksillaan hän pyrkii herättämään uudenlaista kiinnostusta vaikeisiin aiheisiin, joita käsitellään julkisessa keskustelussa usein pintapuolisesti. Hänen viimeisimmät työnsä ovat videoteoksia, joissa tarkastellaan ahdistuneisuutta ja pakko oireista häiriötä.

Aukiolot

ti-pe klo 10-17, la klo 11-17
Tehdaskartanonkatu 38

Vapaa pääsy

Muistetaan yhteinen turvallisuus: vieraile galleriassa maskissa, ethän saavu paikalle vähäistenkään hengitystieoireiden ilmetessä ja pidetään huoli turvaväleistä sekä käsihygieniasta.

Tapahtumapaikka

Galleria Muuntotila
Tehdaskartanonkatu 38
Tampere, 33400 Suomi
+ Google Map
Näytä Tapahtumapaikka WWW-sivusto