Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Galleria Muuntotila: Jaakko Lahti – Kuin unohtaen palaan

12.3.2022 | 10:00 - 3.4.2022 | 17:00

Vapaa pääsy

Galleria Muuntotilassa aukeavassa näyttelyssä kuvataiteilija Jaakko Lahti tarkastelee lähiympäristöään ja virtaavaa vettä maalauksen, veiston sekä videotaiteen keinoin. Galleriaan levittäytyy myös installaatio, jossa koetaan vedenalainen äänimaailma.

Muuntotila on avoinna ti-pe klo 10-17 la klo 12-16
Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Galleria Muuntotilan näyttelyssä Jaakko Lahti (1989) tarkastelee minkälaisia vaikutelmia taiteilijan oma lähiympäristö- ja luonto herättää erilaisin kuvataiteen keinoin. Esillä on videoteos, veistoksia, maalauksia, sekä toiseen huoneeseen levittäytynyt installaatio, jossa vedenalainen äänimaailma ympäröi jalustoille asetettuja betonivaluja. Äänestä on vastannut tamperelainen musiikintekijä Ville Väisänen. Videoteoksessa on kuvattu Keravanjokea keväästä 2021 ja tutkittu joen olemusta kuin tietämättä, että joki oli padottuna miltei sadan vuoden ajan, eikä siis suinkaan virrannut yhtä vuolaana vielä hetki sitten.

Padottu koski on taiteilijalle ennestään tuttu muisto ajoista hänen asuessaan yhden Suomen suurimman vesivoimalan läheisyydessä. Lahtea erityisesti häkellyttää se, kuinka suuri vaikutus voi virtaavalla vedellä olla ihmiseen henkisesti suhteessa seisovaan vesialtaaseen ja ihmisten keskinäisten tarpeiden välille vesien patoamisesta etenkin, kun maailma edelleen sähköistyy ja kehittyy. Videoteoksessa kohteena on kuitenkin vain itse joki ja sen liike, sekä äänimaailma.
Pyrkimys astua sen virtaan.

Näyttelyn veistoksilla on myös oma suhteensa jokeen ja paikallisuuteen. Maalauksissa on tutkittu värejä lähestymällä aiheita välittömältä tasolta. Installaation äänimaailma on lähtenyt liikkeelle Lahden muovaamasta aaltoreliefistä ja siitä erotetusta ääniviivasta, joka on piirretty muotokammalla. Väisänen on tämän tekemisessä hyödyntänyt kuvapohjaista synteesiohjelmaa, ja jolla kokeilujen kautta löysi sopivan taajuuden. Äänimaailmaan on lisätty pintaan kenttä-äänitystä Tikkurilankoskelta, jota on edelleen nauhaluupein muokattu ja saatu aikaan sattumanvaraista sameutta ja rytmiä. Lopulta äänivirta saa uuden muodon oskilloskoopin näytöllä ja kierto on valmis, kuin vertauksena elämän kiertokulusta.

Jaakko Lahti on vantaalainen kuvataiteilija ja hän on valmistunut Kuvataiteen maisteriksi 2019 Kuvataideakatemiasta. Lahti on osallistunut ryhmä- ja yhteisnäyttelyihin vuodesta 2012 ja pitänyt yksityisnäyttelyitä 2013 alkaen. Lahden teoksissa on alkanut yhdistymään kokeilu luonnon materiaalien, ja ihmisen valmistaman teollisen materiaalin välille. Veistäjänä Lahti on enemmänkin rakentaja, kuin perinteinen kuvanveistäjä, joka muovaillessaan lisää, tai poistaa materiaaleja. Omat materiaaliratkaisut tuntuvat taiteilijasta joskus hieman ambivalenteilta, jonka kanssa hän myös kamppailee. Lahti hakee taiteelta jotakin pysähdyttävää vaikutelmaa vastavoimana yhteiskunnalliseen painostavaan tilaan, ja jonka kautta löytää syvempi ja moninaisempi merkitys elämälle.
Näyttelyä on tukenut Paulon Säätiö.

Saapuminen Hiedanrantaan

Tiedot

Alkaa:
12.3.2022 | 10:00
Loppuu:
3.4.2022 | 17:00
Hinta:
Vapaa pääsy
Tapahtumaluokka:
Tapahtuma tagia:
, , ,
Kotisivu:
https://www.facebook.com/events/303835921735981/

Järjestäjä

Galleria Muuntotila

Tapahtumapaikka

Galleria Muuntotila
Tehdaskartanonkatu 38
Tampere, 33400 Suomi
+ Google Map
Näytä Tapahtumapaikka WWW-sivusto