Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

GENERATION PULLAMÖSSÖ

7.11.2020 | 11:00 - 29.11.2020 | 17:00

Makaroneista koottu luu-installaatio.

GENERATION PULLAMÖSSÖ

Ti-pe klo 10-16 ja la-su klo 11-17, vapaa pääsy

“Oon leikitellyt makaronilla veiston materiaalina säännöllisin väliajoin vuosien varrella. Keväällä 2020 pastahommat alkoivat taas kiinnostaa, ja sain päähäni tehdä makaronista oikean kokoisen ihmisen luurangon näyttelyä varten. Luurankoa rakentaessa aloin muistella, miten makaroni oli ensimmäinen ruokalaji, jonka opin valmistamaan itse. Niin kuin varmaan monen muunkin! Makaroni materiaalina alkoi tuntua hassusti sukupolvikokemukselta – sellaiselta, josta varmaan jokaisella sukupolvella on jotain fiiliksiä. Mietin lapsuutta, nuoruutta ja sitä, miten meitä usein ysärillä naljailtiin pullamössösukupolveksi. Se oli silloin ärsyttävää, mutta nyt kun miettii, niin pullahan on ihanaa pehmeetä höttöä, ja mössö se vasta ihanaa onkin! Pehmeet arvot kunniaan!

Mietin näyttelyä tehdessäni tätä pullamössöksi dissaamista ja juttelin kaverin kanssa sukupolvien välisestä rajanvedosta. Siitä, miten eri sukupolvet hakee edellisestä ja tulevasta pesäeroa ja se ilmenee vaikka tämmöisillä ihanilla heitoilla ja omien yhdistävien kokemusten korostamisella. On kouluun korven halki hiihtäneet ja diginatiivit pullamössöt. Tässä näyttelyssä korostuu pehmeys, mössöisyys ja hupailu.

Yhtenä päivänä, kun olin liimannut makaronia niin paljon, että sen näkeminen lähinnä ketutti, sommittelin muhkeasta Tempur-patjasta leikatuille kasvoille piirteitä romusta puhdetöinä. Katselin siinä, että tämäkin taikinanaama on ihan ilmettyä pullamössöjengiä. Kaikki kietoutui ihanasti siihen dissattuun pehmeyteen ja höttöön.

Luurangon ja taikinafeissin mukaan näyttelyyn päätyi vielä itseoikeutetusti milleniaaleille suosiotaan osoittava veistos Istuva Milleniaali. GENERATION PULLAMÖSSÖ on ready to go.”

Sofi Häkkinen
23.10.2020

ARTIST STATEMENT / BIO:

Synnyin alkuvuonna 1990 Oulussa. Olen opiskellut kuvataiteilijaksi Tampereen ammattikorkeakoulussa ja taiteen maisteriksi Aalto-yliopistossa. Taiteellinen työskentelyni on kuvanveistoa, installaatioita, videotaidetta ja esityksiä. Minulla on vahva perusta maalauksessa ja piirtämisessä – olen varsin kaikkiruokainen median ja materiaalin suhteen, ja koen että teoksen idea määrittää lopulta tekotavan. Työskentelen intuitiivisesti sykäyksittäin ja testaillen. Nopea työtapa antaa teoksiini vapautta ja mahdollisuuden muovautua aina uudenlaiseksi. Materiaalissa tärkeää on sattuma – niin konkreettisessa kuin abstraktissakin. Minua kiehtoo epäkonventionaaliset materiaalit ja niiden yhdistely yllätyksellisiin aiheisiin, esimerkiksi ihmisen luurangon rakentaminen Myllyn Paras -makaroneista.

Koen sattuman tuovan taiteeseen loputtomasti mahdollisuuksia ja tarttumapintoja, se on kuin ikuinen nuoruuden lähde taiteellisessa työskentelyssäni. Teokseni keskittyvät usein ihmisen ja kehollisuuden ympärille. Etenkin ihmisen kasvoista ja käsistä tuntuu löytyvän loputtomasti uutta ja kiinnostavaa.
Mielestäni jokaisella ihmisellä on oikeus kokea taide niin kuin vain parhaalta tuntuu. Haluan luoda tiloja, jossa ihmisten tuntuu turvalliselta katsoa ja kokea taidetta. Liian usein taide kääriytyy vaikeasti tavoitettavuuden ja ymmärrettävyyden petolliseen kuoreen ja sulkeutuu kulttuurieliitin kammioihin. Haluan purkaa tämän asetelman kääntämällä fokuksen takaisin ihmiseen, hauskasti ja sopivan törkyisellä rosolla höystettynä. Tähän olen löytänyt erinomaiseksi välineeksi myös monitaiteisen työskentelytavan, jossa voin luoda oikeasti kokonaisvaltaisia teoksia.

Henkilökohtaisen kuvataiteilijan työni lisäksi työskentelen paljon ryhmässä muiden taiteilijoiden kanssa. Olen tehnyt monia töitä esimerkiksi esitystaiteen alalla esitysten ja performanssien parissa. Luon konkreettisia installaatiota ja maailmoja, sekä taiteellisia konteksteja esiintyjillemme Recover Laboratory -työryhmän immersiivisissä, kokemuksellisissa ja paikkasidonnaisissa teoksissa. Toimin tässä monitaiteisessa ryhmässä ohjaajana ja taiteellisena suunnittelijana. Olen myös ohjannut perinteisempiä lavaesityksiä, sekä teen paljon videotaidetta, musiikkia ja performanssia yhdisteleviä pienempiä teoksia erilaisissa työryhmissä. Olen tehnyt lisäksi musiikkivideoita ja paljon VJ-esiintymisiä. Livenä tehdyssä videotaiteessa on kiinnostavaa videon ja elävien liikkuvien ihmiskehojen yhdistely.

Tiedot

Alkaa:
7.11.2020 | 11:00
Loppuu:
29.11.2020 | 17:00
Tapahtumaluokka:
Tapahtuma tagia:
, , , ,

Tapahtumapaikka

Lielahden kartano
Tehdaskartanonkatu 38
Tampere, 33400
+ Google Map