Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Historian varjot -varjoteatteridemo

29.4.2023 | 17:00 - 20:00

Kartanon ja Nottbeck suvun historia herätetään henkiin varjoina ja animaationa

Yleisö pääsee mukaan näkemään, kokemaan ja tekemään varjoteatteria sekä oppimaan ja kuvittelemaan historiaa. Demo-illassa tutkimme erikeinoja historiallisten kuvien elävöittämiseksi, valmistellen pidempää esitystä.

Demoesitykset järjestetään 29.4. tasatunnein klo 17.00, 18.00 ja 19.00, ja niihin mahtuu 20 henkilöä kerrallaan. Lisäksi toteutetaan nonstop työpaja, jossa voi eläytyä kartanon juhlavieraaksi, ja tehdä itsestään historiallisen varjosiluetin. Ilmoittaudu mukaan sähköpostilla tyttimarttila627@gmail.com

Historian varjot herättävät henkiin edistyksellisen von Nottbeckien perheen, joka asui 1800-luvulla Lielahden kartanossa. He kasvattivat Finlaysonin menestyksekkääksi ja rakennuttivat Tampereelle useita monumentaalisia kohteita. Varjoteatterin aiheeksi Nottbeckit sopivat myös siksi, että heidän ansiostaan Plevnan kutomosalissa syttyivät Suomen ensimmäiset sähkövalot.

Nottbeckin perheestä löytyy paljon herkullisia tarinoita: Perhe osallistui junaradan toteuttamiseen Tampereelle. Lielahdessa heillä oli yksityinen rata, jolla tehdaspatruuna ajeli omalla höyryveturillaan. Villiintynyt veturi herää henkiin varjokuvana. Aateliselämän ylellisyydet: Nottbeckien lemmikkipapukaija, kasvihuone kukkineen ja eksoottisine
hedelmineen ja lintuhäkissä laulavat mekaaniset, täytetyt linnut ovat kiehtova kontrasti tehdaskaupungin ihmisten yksinkertaiselle arjelle.

Suomen varjoteatteriyhdistys sai Tampereen kaupunkikulttuuriyksiköltä VäliTila-hankkeen kautta käyttöönsä työtilan 205 Lielahden kartanosta helmi-huhtikuuksi 2023. Siellä on ideoitu ja toteutettu demo, jonka toivotaan kasvavan ympäri kartanoaluetta ensi talven pimeinä iltoina. Työryhmään kuuluu kolme taiteilijaa. Projektin toteuttajat Tytti Marttila ja Petri Lappalainen ovat varjoteatteriin erikoistuneita nukketeatterin ja fyysisen teatterin tekijöitä. Anne Savitie on animaatio-ohjaaja ja kuvataiteilija. Marttila ja Lappalainen ovat osallistuneet kansainvälisiin varjoteatterikoulutuksiin. Italiassa Teatro Gioco Vitalla 2016 L’ombra e il suo Doppio -kurssilla ja Saksassa 2019 Theater der Schattenin Master Class ja Expedition -kursseilla.

Tutustuthan ajan tasaisiin saapumisohjeisiin niin löydät perille ongelmitta!

Tiedot

Päivämäärä:
29.4.2023
Aika:
17:00 - 20:00
Tapahtumaluokat:
,
Tapahtuma tagia:
, , ,
Kotisivu:
https://www.facebook.com/events/6727256100621281

Tapahtumapaikka

Lielahden kartano
Tehdaskartanonkatu 38
Tampere, 33400
+ Google Map