Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Ruokaturva: Susana Nevado ja Sari Torvinen

3.10.2020 | 10:00 - 31.10.2020 | 16:00

Ruokaturva on käsite, joka tarkoittaa tilaa, jolloin kaikilla ihmisillä on kaikkina aikoina riittävästi turvallista ja ravitsevaa ruokaa elääkseen terveellisen ja aktiivisen elämän. Koronaviruksen aiheuttama poikkeustila on tuonut eteemme muutoksia arkeen yllättävän konkreettisesti ja nopeasti.

Vielä hetki sitten ei olisi voinut kuvitella, että kaupoissa on tyhjiä ruokahyllyjä tai että ostoksilla käytetään suojakäsineitä. Millaiseen tulevaisuuteen voimme varautua jatkossa? Joudummeko taas itse kasvattamaan ruokamme, säilytämmekö katoavien kasvien siemeniä tulevaisuutta varten tai syömmekö ilmasta tehtyä proteiinia?

Näyttelymme koostuu teoksista, jotka käsittelevät ruokaan liittyviä teemoja eri tavoin. Tällä hetkellä erityisenä kohteenamme on ruokakulttuuri ja sen muutokset tässä maailmantilanteessa sekä ruoantuotannon ekologiset näkökulmat. Susana Nevadon teokset käsittelevät mm. maailmalla lisääntyvää nälänhätää, ekologisia näkökulmia ja epäkohtia ruoan kulutuksessa. Sari Torvisen teokset taas lähtevät liikkeelle ilmastonmuutoksen aiheuttamasta lisääntyvästä epävarmuudesta ruokakasvien kasvatuksessa ja ihmisten uusavuttomuudesta viljelijöinä.

Nevadon installaatio Parasta ennen 2030 käsittelee maaperän köyhtymistä tehomaatalouden myötä ja kasvilajikkeiden selviämistä muuttuvissa oloissa. Installaatio The Last Supper viittaa toisaalta Leonardo da Vincin kuuluisaan teokseen, toisaalta hengissä pysymiseen ja kuolemaan. Jokapäiväinen leipämme -teos on esillä videoformaatissa. Teoksessa Nevado leipoo leipää yhdessä pakolaisnaisten kanssa, joilla ei ole vielä oleskelulupaa Suomessa. Eri kulttuureista peräisin olevat leivät ovat avajaisissa paperipusseissa, joiden tekstit avaavat mm. naisten näkemyksiä nälästä.

Sari Torvisen Omavaraiset -teokseen on haastateltu kolmea itse ruokansa viljelevää henkilöä ja heitä on pyydetty jakamaan viljelyohjeita aloitteilijoille. 23/100 tainta -teoksen tekeminen alkoi lahjoittamalla ruokakasvien taimia ihmisille kasvatettavaksi. Kesän lopulla jokainen kuvasi kaksi valokuvaa lopputuloksesta. Kasvukausi- videolle on dokumentoitu yhden kasvipalstan tapahtumia keväästä syksyyn. Valokuva Sivusalaatti liittyy vaihtoehtoisiin ruokakasveihin ja tulevaisuuden ruokaan –syömmekö kenties myös rikkakasveja?

Galleria Muuntotila on auki ke-su 10-16. Näyttely on maksuton ja esteetön.

Tiedot

Alkaa:
3.10.2020 | 10:00
Loppuu:
31.10.2020 | 16:00
Tapahtumaluokat:
,
Tapahtuma tagia:
, , ,

Tapahtumapaikka

Lielahden kartano
Tehdaskartanonkatu 38
Tampere, 33400
+ Google Map