Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.
Tapahtumasarja Tapahtuman sarja: Galleria Muuntotila: Kaupunki – Leena Lehti

Galleria Muuntotila: Kaupunki – Leena Lehti

24 toukokuun | 10:00 - 17:00

Kuvassa on kaupungin siluetti kaukaa kuvattuna

Leena Lehden näyttely “Kaupunki” tutkailee ympärille levittyvää kaupunkitilaa, sen aikakerroksia ja valtasuhteita.

Näyttely koostuu videoteoksesta ja valokuvasarjasta.

Videoteos ”Ruutukaava -City Plan” kertoo kaupungin nopeasta muutoksesta. Kaupunki tiivistyy, puristuu, kehittyy. Tampereelle sijoittuva videoteos yhdistää dokumentaarista kaitafilmikuvaa ja kuvauspaikoilta kerättyjä kasveja.

Kaupungistuminen on globaali ilmiö. Lehden näkökulma aiheeseen on Tampereella käynnissä oleva nopea muutos. Vaikka Tampere on maailman mittakaavassa pieni, ovat samat tapahtumat nähtävissä siellä. Kaupunki samanaikaisesti leviää, tiivistyy ja kasvaa ylöspäin. Kehityksen nimissä jättömaat ja vanhat rakennukset saavat väistyä.

Videoteos yhdistää erilaisia mittakaavoja; ihmisen alta siirtyvää luontoa edustavat pienet työmaiden alta kerätyt kasvit ja laajempaa kehitystä kaupungista ja työmailta kuvatut kuvat. Yhtenä teoksen tasona kulkee kuvausmateriaalina toimiva kaitafilmi. Filmin materiaalisuuden esiin nostaminen muistuttaa tekijän läsnäolosta sekä ajan ja kokemuksen fragmentaarisuudesta.

”Aurinko nousee huomennakin” sarja on Tampereella kuvattuja valokuvia. Lehti on rakentanut pieniä neulanreikäkameroita ja ripustanut niitä ympäri kaupunkia. Solarigrafioissa kuvan valotusaika on viikkoja, kuukausia tai kokonainen vuosi, jolloin aurinko ehtii piirtää yhteen kuvaan liikeratansa ja maapallo kallistua vuodenaikojen mukaan. Auringon radat näkyvät kaupunkisiluetin yllä päällekkäisinä vaaleina viivoina -nousten vasemmalta ja laskien kuvan oikealle puolelle.
Ihmisiä ei solarigrafia-tekniikassa piirry kuviin lainkaan ja kaupunki näyttäytyy autiona, monikerroksisena, välillä vieraana -kuin näyttämönä jollekin. Lehti pyrkii dokumentaarisen ja lyyrisen kuvan yhdistelmään, ajankulun kiehtovan arvoituksen kuvaamiseen. Sarja ensimmäiset kuvat ovat vuodelta 2021 ja se kasvaa pikkuhiljaa.

Leena Lehti (TaM) on Tampereella työskentelevä mediataiteilija. Lehteä kiinnostaa ihmisen suhde ympäristöön, luontoon ja omaan kehoonsa. Hän hyödyntää teoksissaan vanhoja käsityömäisiä filmitekniikoita yhdistettynä digitaaliseen videoon ja valokuvaan.

Taiteilijan työskentelyä ovat tukeneet Pirkanmaan kulttuurirahasto ja Tampereen kaupunki.

 

Galleria Muuntotila avoinna ti-pe 10-17, la-su 12-18

Vapaa pääsy

Galleria Muuntotila
Lielahden kartano 1krs.
Tehdaskartanonkatu 38

Saapuminen Hiedanrantaan

Tiedot

Päivämäärä:
24 toukokuun
Aika:
10:00 - 17:00
Sarjat:
Tapahtumaluokka: