Hiedanrannan uusi katutaidepuisto tarjoaa merkittävän kokoelman muraaleja ja graffiteja – avajaisia juhlitaan 15.6.

Tampereen Hiedanrantaan avataan uusi katutaidepuisto, joka koostuu kuratoiduista taideteoksista, laajasta laillisten graffitiseinien kokonaisuudesta sekä kaupunkikulttuurin tapahtumista. Katutaidepuiston ainutlaatuinen kokoelma maamerkkiteoksineen kehittyy jatkuvasti ja uudistuu katutaiteen tekijöiden luodessa uusia teoksia. Katutaidepuiston avajaisia juhlitaan lauantaina 15.6.2024.

Hiedanrannan entisen tehdasalueen eteläpuolelle sijoittuva katutaidepuisto rakentuu merikonttien ympärille. Katutaide- ja graffitiharrastajien käyttöön omistettu konttialue siirtyy nykyisestä sijainnistaan etelään kohti Paasikiventietä. Katutaidepuistossa on jatkossa noin 250 metriä vapaasti maalattavaa pintaa sekä uusi harjoitteluseinä, jossa myös aloittelevat harrastajat voivat kehittää taitojaan ja kokeilla uusia tekniikoita.

– Hiedanrannan kaupunginosassa julkisen taiteen rooli on merkittävä. Alueelle on laadittu vuonna 2021 julkisen taiteen ohjelma, jossa on mietitty suuntaviivat julkisen taiteen toteutukselle osana kaupunginosan kehittämistä. Tulevaisuuden hiedanrantalainen voi tutustua taiteeseen omassa arjen ympäristössään kokijana, mutta myös itse osallistumalla kulttuuri- ja harrastustoimintaan sekä kokeilemalla ja tekemällä, kertoo Hiedanrannan Kehitys Oy:n toimitusjohtaja Mikko Leinonen.

Hiedanrannan Kehitys Oy on suunnitellut ja toteuttanut katutaidepuiston yhteistyössä Pirkanmaan luovat tuottajat ry:n kanssa. Uuden puiston toiminnot on mietitty graffitiharrastajien tarpeet huomioiden. Vapaasti maalattavat seinät koostuvat eri pituisista pellitetyistä merikonteista, joiden seassa on vapaata tilaa sekä spraypurkkien kierrätyspiste. Tarjolla on sekä näkyvällä paikalla että piilossa olevia seiniä ja myös valokuvauksen kuvakulmat on otettu huomion konttien sijoittelussa. Peräkkäin sijoitettuihin kontteihin voi maalata myös isommalla ryhmällä.

– Lähtökohtanamme on laajentaa luvallista omaehtoista taiteellista toimintaa Hiedanrannan alueella esimerkiksi mahdollistamalla vapaasti maalattavia pintoja katutaidepuistossa. Katutaidepuiston avautumisen myötä toivomme vanhan tehtaan sellaisten seinäpintojen, joita ei ole osoitettu vapaasti maalattaviksi, pysyvän jatkossa graffiteista vapaina, sanoo Leinonen.

Uniikkeja tilausteoksia kotimaisilta ja kansainvälisiltä taiteilijoilta

Hiedanrannan katutaidepuiston isoihin seinäpintoihin maalataan kesäkuun aikana tuoreita, vaikuttavia tilaustaideteoksia sekä suomalaisilta että kansainvälisiltä taiteilijoilta. Suuren mittakaavan muraalit vahvistavat alueen visuaalista yhtenäisyyttä ja vetovoimaa.

– Muraaleista muodostuu Hiedanrannan tunnistettavia maamerkkejä, joiden toivomme houkuttelevan kävijöitä ja inspiroivan muita taiteilijoita. Teosten toteuttajiksi on valittu Venla Huhtinen, J.P. Köykkä, Viivi ”Viv Magia” Vierinen sekä amerikkalainen Zane Prater, joka toteuttaa nyt ensimmäisen Suomen teoksensa Hiedanrantaan, sanoo Leinonen.

Venla Huhtinen on helsinkiläinen taiteilija ja muotoilija, jonka Perunat ja Silli -teos on absurdi kuvaus suomalaisesta kesäillasta järvimaisemassa. Teos jättää katsojan mielikuvitukselle varaa kuvitella tapahtuma ja muistella omia kesämuistojaan. Teos maalataan kolmeen erilliseen konttiin Hiedanraitin varrelle.

Katutaidepuistoon rakennetaan konteista näyttävä sisääntuloportti, jonne kansainvälisesti toimiva katutaiteeseen erikoistunut kuvataiteilija Viivi ”Viv Magia” Vierinen maalaa Sun kanssa (With You) -teoksensa. Maalauksessa toisiaan halaavat ystävykset toivottavat katsojan lempeästi tervetulleeksi Hiedanrannan alueelle. Heidän ympärillään Suomen luonto on juuri puhjennut kukkaan, ja kesäpäivä on kauneimmillaan. Maalaus muistuttaa ystävyyden voimasta ja lämmöstä, siitä kuinka tärkeät ihmiset ovat tukenamme elämässä.

J.P Köykkä on monipuolinen kuvataiteilija, joka työskentelee maalauksen, piirustuksen, kollaasin, seinämaalauksen ja installaatioiden parissa. Köykkä toteuttaa katutaidepuiston sisääntuloportin toiselle puolelle Continuous Lifefiguration -teoksen, jonka sävyt, muodot ja rytmit muodostavat kokonaisuuden, joka antaa sekä tekijälleen että katsojalleen tulkinnanvaraa.

Denveristä kotoisin oleva kuvataiteilija Zane Prater maalaa Hiedanrannan Tehtaan Kuorimo-rakennukseen Cygnus Cygnus -seinämuraalin. Teos on oodi joutsenen kauneudelle ja jaloudelle. Vaikka joutsenella on ollut keskeinen rooli lukemattomissa tarinoissa ja legendoissa vuosien varrella, ja se on edelleen Suomen kansallislintu, Prater haluaa kuvata joutsenta ei hahmona tai symbolina ihmiskeskeisessä tarinassa, vaan elinvoimaisena olentona ihmiskeskeisessä maailmassa. Tämän teoksen tavoitteena on kuvata joutsen aivan kuten ihminen, nostaa toisen lajin läsnäolo tietoisuuteen ja muistuttaa siitä, miten tärkeää on antaa tilaa ympäröivälle maailmalle.

Katutaidepuiston avajaisia juhlitaan lauantaina 15.6.

Hiedanrannan uuden katutaidepuiston avajaisia vietetään lauantaina 15.6. klo 12–17. Avajaisissa on tarjolla muun muassa katutaidepajoja aikuisille ja lapsille, esittävää taidetta ja DJ:n soittamaa musiikkia. Avajaisissa on mahdollista nähdä ensimmäisenä valmistuvat muraalit ja seurata taiteilijoita viimeistelytyössään. Avajaisissa on tarjolla myös maalaustarvikkeita kaikkien maalausintoisten käyttöön.

Avajaisten aikana Hiedanrannassa ovat avoinna myös Hiedanrannan Pajan Katutaso-kauppa, BLOKKI-ravintola ja Hiedanrannan sauna, Hempee x Minetti -jäätelökioski sekä Lielahden kartanossa Galleria Muuntotila ja Kartanokahvila Mielihyvin.

Lisätiedot:
Mikko Leinonen, toimitusjohtaja, p. 050 520 0395, mikko.leinonen@hiedanranta.fi

Kuva: Viivi ”Viv Magia” Vierinen on kansainvälisesti toimiva katutaiteeseen erikoistunut kuvataiteilija. Vierinen maalasi Hiedanrannan saunan pukuhuoneina toimiviin kontteihin uudet teokset toukokuussa 2024.