Nelivuotiaan taideteos pääsee Hiedanrannassa Suomen ensimmäiselle valkoiselle aurinkopaneeliseinälle

Tampereen Hiedanrannassa heijastetaan Suomen ensimmäiselle valkoiselle aurinkopaneeliseinälle taideteos, joka on samalla energian ja vähähiilisyyden maamerkki. Musta aukko -teoksen maalasi kesän 2019 Hiedanrannan puutarhajuhlissa tuolloin nelivuotias Arvo Yli-Kerttula.

Hiedanrannasta kaavaillaan hiilinegatiivista kaupunginosaa ja tavoitteena on tuottaa enemmän energiaa kuin kuluttaa. Teema oli esillä myös 2019 Hiedanrannan puutarhajuhlilla, joiden Energiataidekisassa kuva-aihetta aihetta aurinkopaneeleista koostuvaan ja energiaa tuottavaan taideteokseen Hiedanrantaan. Arvo Yli-Kerttulan työ Musta aukko nousi ensi näkemältä kilpailun raadin suosikiksi.

Tampereen kaupunki on selvittänyt, mikä vanhojen tehdasrakennusten julkisivuista soveltuisi parhaiten taideteoksen vaatimuksiin. Nyt Musta aukko pääsee esille energiaa tuottavassa muodossa Hiedanrannassa tehtaan Keittämön seinällä, iltaseitsemästä aamuseitsemään. Aurinkopaneeleita on käytössä myös läheisen Kuorimon vesikatolla. Paneelien tuottama keräämä puhdas aurinkosähkö käytetään paikallisesti alueen omassa aluelämpöverkossa. Hiedanrannassa selvitetään mahdollisuutta toteuttaa korttelikohtaisia energiaratkaisuja.

Suomen ensimmäinen julkisivu valkoisilla paneeleilla

Keittämön tehdasrakennukseen asennettu valkoinen tausta muodostuu 63:sta täysin valkoisesta aurinkopaneelista. Käytössä on myös paneelikohtainen myös optimointi, jolla voimalan ohjausjärjestelmä säätää tuotantoa mahdollisimman tehokkaaksi olosuhteiden mukaan.

Suomessa toteutus on ensimmäinen lajiaan. Projektin teknisenä kumppanina toimineen Naps Solar Systems Oy:n toimitusjohtaja Timo Laakson mukaan Julkisivuihin liitettyjen aurinkosähköjärjestelmien kysyntä on kasvanut Euroopassa.

– Seinäasennuksilla saadaan lisää rakennusten aurinkosähköpotentiaalia käyttöön. Valkoinen on mustaa aurinkopaneelia matalatehoisempi, mutta etenkin julkisivuissa estetiikka on usein tärkeää.

Lisätietoja

Hiedanrannan Kehitys Oy
Infra- ja kehitysjohtaja
Reijo Väliharju
050 388 0901
reijo.valiharju@hiedanranta.fi

Naps Solar Systems Oy
Toimitusjohtaja
Timo Laakso
040 724 7146
timo.laakso@napssolar.com

Kuvat:

Teos heijastettuna paneeliseinään [pysty] [vaaka]
White Night Lighting Oy