Suunnittelukonttori peruskorjataan

Hiedanrannassa Lielahden kartanon alueella sijaitseva suunnittelukonttori peruskorjataan. Rakennus on tällä hetkellä käyttökelvoton. Peruskorjauksen jälkeen tilat mahdollistavat toimistokäytön sekä alakerta kahvila- ja myymälätilakäytön. Rakennuksen omistaa Tampereen kaupunki ja remontin valmistuttua suunnittelukonttorin vuokraa Hiedanrannan Kehitys Oy.

Jugendin ja klassismin piirteitä omaava suunnittelukonttori on rakennettu noin 1890-luvulla ja se on mahdollisesti toiminut kartanon palvelusväen tai henkilökunnan asuinkäytössä. Tehtaan aloitettua toimintansa rakennus on muutettu kahden virkailijaperheen asunnoiksi vuonna 1913. Muutoksista vastasi Birger Federley. Rakennusta on laajennettu moneen otteeseen ja viimeisimpänä rakennus on toiminut tehtaan lakiosaston toimistona sekä koulutustiloina. Rakennus jäi kuitenkin käytöstä jo tehtaan aikana ja sen siirryttyä kaupungille vuonna 2014, suunnittelukonttori oli jo huonossa kunnossa.

Suunnittelukonttori kuvattuna takaa suoja-aitojen takaa
Vastaava kunnostushanke toteutettiin suunnittelukonttorin vieressä sijaitsevalle hirsihuvilalle Jukolalle vuonna 2019. Jukola toimii tällä hetkellä Hiedanrannan Kehitys Oy:n toimistotiloina. Kuten Jukolan, myös suunnittelukonttorin perusparannushankkeen pääarkkitehtina ja -suunnittelijana toimii Jouni Kulmala Arkkitehtitoimisto Lasse Kosunen Oy:sta.

Suunnittelukonttori kuvattuna yläkerrasta peruskorjaustöiden alettua. Kuvassa näkyy vanhaa hirttä ja tiiliseinää sekä kattoparrutSuunnittelukonttori kuvattuna sisältä peruskorjauksen alkuvaiheessa

Korjaustyöt tehdään kunnioittaen yli satavuotiasta rakennusta, ja esimerkiksi vanhat ikkunat ja parvekeovi kunnostetaan. Korjaushankkeen yhteydessä myös tilojen perusjärjestys säilyy pääosin ennallaan. Joitakin muutoksia kuitenkin tehdään, esimerkiksi 1960-luvulla rakennettu lasikuisti puretaan ja tilalle tulee avoterassi. Terassin päälle tulee parveke. Ensimmäinen kerros muutetaan esteettömäksi ja kerroksiin tulee omat sisäänkäynnit ja omat wc-tilat. Korjaustöiden yhteydessä pihan rakenteet uusitaan rakennuksen itäpuolella sisäänkäynnin edustalla. Pihan nykyinen puusto säilytetään.

 

Lisätiedot

Hiedanrannan Kehitys Oy
info@hiedanranta.fi