Hiedanranta tunnetaan jo hyvin – järvi ja ratikka houkuttelevat

Hiedanrannan Kehitys Oy:n teettämä kuluttajapaneelitutkimus selvitti Hiedanrantaan liitettyjä mielikuvia ja suhtautumista alueella asumiseen. Kyselyn vastaajista yli puolet tietää hyvin tai jonkin verran tulevasta Hiedanrannan alueesta. Vastaava osuus Helsingin verrokkiryhmässä on 20 prosenttia. Ehdottomasti tai mahdollisesti Hiedanrantaan voisi muuttaa 45 prosenttia vastanneista, helsinkiläisistä jopa 46 prosenttia. Vastaajien Hiedanrantaan liittyvissä mielikuvissa korostuivat erityisesti hyvät julkisen liikenteen yhteydet sekä luonnon ja järven läheisyys.

Kulttuuri, luonto ja ratikka herättävät muuttohaluja

Hiedanrannan Kehitys Oy:n hankekehitysjohtaja Sami Ahokkaan mukaan tavoitteena on hiilinegatiivinen, keskustamainen ja ratikkaan tukeutuva kaupunginosaa, jossa asutaan enimmäkseen kerrostaloissa.

— Halusimme selvittää, millainen on Homo hiedanranticus, eli tulevaisuuden hiedanrantalaisen arkkityyppi. Näyttäisi siltä, että hän arvostaa kestävää asumista, hyviä pyöräreittejä, vapaa-ajan viettopaikkoja, ravintoloita ja kulttuuria. Tämä käy yksiin alueen suunnitelmien kanssa. Hiedanrantaan muuttamista vakavissaan harkitsevien mielikuvissa nousivat esiin hyvä sijainti, kulttuuri ja järviluonto. Sen sijaan omakotiasumisesta haaveilevia tai Tampereen itäpuolen vannoutuneita asukkaita on lähes turha havitella.

Hiedanrannassa autot on tarkoitus pysäköidä keskitettyihin pysäköintilaitoksiin. Autoja ei siis säilytetä kotipihoissa, vaan lyhyen kävelymatkan päässä parkkitalossa. Asukas saa valita tarvitseeko pysäköintipaikan. Halutessaan pysäköinnin saa palveluna parkkilaitoksesta ilman, että parkkipaikkaa tarvitsee itse omistaa.

Ratkaisulla tavoitellaan tehokkaampaa ja vähäpäästöisempää rakentamista. Samalla pysäköinti maksaa asukkaille vähemmän. Ajoneuvoliikenne kodin lähellä vähenee ja yhteiskäyttöautoilun palveluita pystytään tarjoamaan helpommin. Vastaajista 18 prosenttia piti keskitettyä pysäköintiä erinomaisena ja 38 prosenttia ihan hyvänä ratkaisuna. Hankalaksi sen katsoi vajaa kolmannes. Yhteiskäyttöautoa voisi käyttää joka viides ja tietyin edellytyksin neljännes vastaajista.

Hintataso mietityttää, kohtuuhintaista asumista suunnitteilla

Tutkimukseen osallistuneista joka viides ei miellä aluetta kohtuuhintaiseksi ja osassa avoimista vastauksista nousi esiin asumisen korkeaksi arveltu hinta. Hiedanrannan Kehitys Oy:ssa tulkitaan Näsijärven, ratikan ja uudisrakentamisen yleisesti korkean kustannustason vaikuttavan hintamielikuvaan. Yhtiö pyrkii varmistamaan edellytykset kohtuuhintaiseen asumiseen. Lisäksi Hiedanrantaan tavoitellaan monipuolisesti erilaisia asumisen omistus- ja rahoitusvaihtoehtoja, ei pelkästään vapaarahoitteisia omistusasuntoja.

— Kyselyn tulokset yllättivät meidät. Hiedanranta tunnetaan selvästi ennakko-odotuksia paremmin ja tavalla, joka on linjassa tavoitteiden kanssa. Homo hiedanranticuksen pyydystäminen ei ehkä olekaan niin vaikeaa, toimitusjohtaja Mikko Leinonen toteaa.

Innolink Research Oy:n toteuttama kuluttajapaneelitutkimus selvitti länsi-Tampereen Hiedanrannan alueen tunnettuutta, vetovoimaisuutta ja houkuttelevuutta Tampereen seudulla ja Helsingissä. Tutkimus perustuu yli tuhanteen vastaukseen, joista 900 kattaa Tampereen, Nokian, Kangasalan, Ylöjärven, Lempäälän, Oriveden ja Sastamalan. Vastauksista 105 on Helsingistä.

Lisätiedot:

Sami Ahokas
Hankekehitysjohtaja, Hiedanrannan Kehitys Oy
sami.ahokas@hiedanranta.fi
+358 40 069 6842

Tuomas Liukkala
Tutkimusjohtaja, Innolink Reseach Oy
tuomas.liukkala@innolink.fi
+358 40 033 9766

Hiedanrannan Kehitys Oy on Tampereen kaupungin omistama osakeyhtiö, joka vastaa alueen rakentumisesta. Yhtiö omistaa Hiedanrannan maa-alueet ja rakennukset Lielahden kartanon ja tulevan hyvinvointikeskuksen alueita lukuun ottamatta.
 

Tutkimuksesta poimittuja ehdottomasti Hiedanrantaan muuttoa harkitsevien kommentteja:

Kehittyvä ja kiinnostava asuinalue hyvällä sijainnilla Näsijärven läheisyydessä.

Alue on historiallisten rakennusten ja tekosaaren ansiosta poikkeuksellisen Tampereella.

Palvelut ja luonto lähellä. Veden äärellä ja hyvät luontopolut sekä pyöräilytiet ja uimaranta lähellä. Vieressä kulkuyhteydet ja ravintoloita sekä kauppoja.

Nopea yhteys keskustaan (ratikka), tarpeeksi palveluita itse asuinalueella, hyvät kulkuyhteydet ja järven läheisyys kiinnostavat kokonaisuutena.

Ei missään tapauksessa Hiedanrantaan muuttoa harkitsevien kommentteja:


En ole muuttamassa keskustamaiseen kerrostaloon, olen muuttamassa omakotitaloon, jossa on oma piha.

Kaukana keskustasta. Jos ainoa julkinen liikenneväline on ratikka. Ne tulevat olemaan täynnä. En pidä sellaisesta matkustamisesta.

Liian syrjässä minun tarpeisiini nähden.

En halua asua länsipuolella kaupunkia. Se tulee myös olemaan liian kallista asumista.